Jubileum

Százhúsz éves a Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesülete

Emlékülést tartottunk 2014. június 6-án Budapesten a Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesülete (VKJE) fennállásának 120 éves évfordulóját ünnepelve a Hotel Hélia nagytermében.

Márton András ügyvezető elnök felidézte, hogy az 1830-as években, a polgárosodás kezdetén érkezett meg Magyarországra a vasútépítés igénye. 1844-ben kezdődött meg a Budapest-Vác vasútvonal építése és ezzel egy időben a főváros Szolnok közötti szakasz kiépítése. Miközben rohamosan nőtt a vasútnál dolgozók száma, hiányozott a munka közben balesetet szenvedőkről való gondoskodás, az egészségvédelmi és munkavédelmi eszközök, valamint a szociális helységek biztosítása.

Külföldi példákat követve egymás után alakultak meg Magyarországon a különféle biztosító és önsegélyező egyesületek, köztük 1876-ban a Vasutas Biztosító Egyesület, 1881-ben a Mozdonyvezetők, Vasútüzemi Dolgozók Biztosító és Segélyegylete, 1894-ben a Utazószemélyzet Jótékonysági és Közművelődési Egyesülete, a mai VKJE, amelynek első elnöke Marx János volt.

Az egyesület főbb feladatai közé tartozott a jótékonykodás, a tagoknak betegség vagy halál esetén anyagi támogatás nyújtása.

Mint elmondta az I. világháború után a taglétszám folyamatosan növekedett, majd 1933-ban vásárolták meg az első székházat a Podmaniczky utcában.

Az egyesület fennállásának első jubileumi ünnepsége 1969-ben volt. Ekkor adták át a Balatonfüreden a 105 férőhelyes üdülőt, majd 1975-ben újabb, 34 szobás üdülő épült fel, 1982-ben pedig újabb lakóházak megvásárlásával bővült az üdülési lehetőség. 2002-ben került tulajdonukba a Mezőkövesd-Zsóryfürdőn lévő panzió.

Az 1990-as évek végén tovább nőtt az egyesület tagságának létszáma, ekkor kezdődött el a meglévő épületek felújítása és korszerűsítése. 1999-ben vették birtokba az egyesület Thököly úti székházát, később pedig az Amerikai útra költöztek.

Márton András hangsúlyozta: az elmúlt évtizedekben korszerűsítették a tagdíjrendszert, valamint átláthatóbbá és egyszerűbbé váltak a szolgáltatások, elsőként vezették be a munkanélküliek szociális segélyét, valamint a nagycsaládosok karácsonyi üdültetését és kidolgoztak egy új biztosítási formát.

Kitüntetések és elismerések átadására is sor került az ünnepségen.

A MÁV elnök-vezérigazgatói kitüntetését Dr. Tóth Éva, Sebestyén József, valamint Szabó András vehette át, melyet Vólentné Sárvári Piroska üzemeltetési főigazgató asszony adott át a MÁV képviseletében.

Az Egyesület elnöke hangsúlyozta: az elődök már 1905-ben határoztak arról, hogy a kiváló munkát végző tagokat dísztag elismerésben részesítik. Az első kitüntetést Wekerle Sándor miniszterelnök, majd Kossuth Ferenc kereskedelmi miniszter és gróf Andrássy Gyula belügyminiszter kapta. Ennek hagyományát folytatva az Egyesület új dísztagjává fogadta Ábrahám Lajost, Bánszeginé Hegedűs Etelkát, Blázovics László és Vörös Tibort.

Az egyesületet segítő kiemelkedő munkájáért, illetve kiemelkedő támogatásáért további 13 fő külön elismerésben részesült.

Mikó Imre-emlékplakettet vehetett át Márton András ügyvezető elnök úr a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány képviseletében megjelent Gáspár János úrtól.

Az ünnepség méltó emléket állított a 120 éves Egyesület számára.